Wat is het energie verbruik van een Sunnyheat verwarmingspaneel?

Het is zeer moeilijk om een exacte kostenberekening uit te voeren, en dit omwille van een reeks van wijzigende kostenfactoren zoals variërende energieprijzen, sterk wisselende buiten temperaturen, ingestelde en geprogrammeerde temperaturen op de (ISTC) zender, isolatiewaardes van het gebouw of lokaal, en uiteraard de manier waarop het verwarmingssysteem wordt gebruikt. Omwille van deze redenen kan er enkel een benaderende berekening worden gemaakt, met inachtname van een aantal indicaties. In een normale situatie zal het verbruik zich bevinden in een range van 20 tot 50 kWh/m²/jaar, en dit gebaseerd op een 2700 degreedays schema, bij normaal gebruikte temperaturen. Hoe beter de isolatiewaarden van een gebouw, des te lager de verbruikswaarden, en indien men de programmatiemogelijkheden benut, dan zal het verbruik vast en zeker tot een minimum beperkt blijven.

Ons advies : gebruik onze verwarming waar je de warmte wil voelen, en wanneer je een behaaglijk warmtegevoel wenst.

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste plaats te bepalen waar het paneel gehangen moet worden, rekening houdend met de maximale stralingsafstand bij de regeltemperatuur van de glasplaat (tussen 60°C en 120°C). Is de stralingsafstand te groot dan zal deze dus niet zijn warmte kunnen overdragen en hierdoor loopt het rendement aanzienlijk terug. Montage tegen het plafond is hier dus de beste plaats, bij montage tegen een muur moet men dus rekening houden met deze maximale stralingsafstand. Een goed advies is dus belangrijk om het beste rendement uit een paneel te halen, bij verkeerde montage kan het dus zijn dat de ruimte niet warm wordt en de verbruikskosten hierdoor flink oplopen. Lees ook de FAQ’s op deze site voor meer informatie hierover.

Het programmeren van de ISTC is zeer aan te raden, zo kunt u b.v. 1 programma instellen om er voor te zorgen dat als u de ruimte verlaat en u vergeet de temperatuur omlaag te zetten deze automatisch omlaag gaat op een vooraf ingestelde tijd. Programmeer de ISTC zo dat alleen als u aanwezig bent in die ruimte de temperatuur die u wenst. Bij een goed geïsoleerd huis anno 2005 is 3 tot 4 graden verschil voldoende, bij een minder of slecht geïsoleerd huis is een groter temperatuurverschil aan te raden, de glastemperatuur maximaal en paneel op powerboost voor een snelle opwarming. Uiteraard in combinatie met u comfort wensen.

Om u een voorbeeld te geven wat een infrarood verwarmingspaneel van Sunnyheat verbruikt als hij aangezet wordt, hebben we een tabel gemaakt met verbruik per ingestelde temperatuur van de glasplaat intern en extern, gemeten bij 60 minuten per temperatuursverhoging. Bij onderstaande tabel kunt u zien wat het verbruik is per uur bij een bepaalde temperatuur. Tijdens het opwarmen (10 tot 15 min.) verbruikt het paneel zijn maximale vermogen (powerboost) totdat de vooraf ingestelde glastemperatuur is behaald, daarna houd hij deze temperatuur constant totdat de laatste graad van de gewenste kamertemperatuur behaald is. Dus bij een glasplaat temperatuur van intern 180°C, verbruikt een 2000 watt paneel nooit meer dan 1680 watt. Is de kamertemperatuur op 1 graad na behaald dan regelt de ISTC de glastemperatuur terug. Deze laatste graad regelt de ISTC langzaam omhoog om schommelingen te voorkomen en zo energiezuinig te verwarmen (modulerend). Tijdens het bereiken van de laatste graad verbruikt het paneel al minder dan 50% van zij maximale vermogen. Als de kamertemperatuur behaald is dan kom je in het regelgebied van het paneel, deze ligt tussen de 60°C en 120°C (glasoppervlakte temperatuur) afhankelijk van het temperatuurverschil met binnen en buiten. Zo zie je dat het verbruik tussen de 14% en 48% ligt tijdens het moduleren van de ISTC controler. Nu zie je dus hoe belangrijk de ISTC controler en glastemperatuur is, hoe hoger de temperatuur – des te sneller de opwarming – des te sneller de ISTC in het regelgebied komt, dus minder energieverbruik.

Dit is dus alleen bij Sunnyheat Infrarood Verwarmingspanelen en hierdoor uniek in de hele wereld.

Deze tabel kunt u voor alle Sunnyheat infrarood verwarmingspanelen gebruiken, u hoeft dan alleen het percentage te vermenigvuldigen met het vermogen van het paneel.